Suflet serowy z Pięknej i Bestii

Sara Karaszewska
2023/05/18 19:00
0
0

Piękna i Bestia to prawdziwy, Disneyowski klasyk. Z pewnością wielu z Was kojarzy tę historię, ale co z serowym sufletem… być może nie dostrzegliście go między kolejnymi wątkami tej wzruszającej historii. No cóż, dziś nadrobimy zaległości przepisem na suflet serowy z tej wzruszającej bajki!

Suflet serowy z Pięknej i Bestii

Pamiętasz tę scenę z Pięknej i Bestii?

Bella, która zmuszona była pogodzić się z nową rzeczywistością, starała się uczestniczyć w życiu zamku. Jedną z czynności, w której się odnalazła, było gotowanie z pozostałymi domownikami. Mowa o Pani Imbryk oraz Imbryczku. W jednej scenie wspólnie przygotowywali serowy suflet. To danie było wyjątkowo lekkie i puszyste, nie wspominając o smaku, który trafił w gusta bohaterów. Przygotowanie sufletu wydaje się dość skomplikowanym wyczynem, jednak korzystając z tego przepisu - z pewnością zagości na Twoim talerzu na dłużej. Z dosłownie kilku składników, jesteśmy w stanie wyczarować coś niesamowitego, co może stanowić także dodatek do mięs czy ryb. Zaczynajmy!


Składniki:

  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 0,5 łyżeczki pieprzu;
  • 2 szklanki zimnego mleka;
  • 2 szklanki startego, żółta sera;
  • 5 jajek;
  • 6 łyżek mąki tortowej;
  • 6 łyżek masła;
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni.

W kąpieli wodnej roztop masło i tuż po uzyskaniu płynnej konsystencji, dodawaj mąkę, cały czas mieszając.

Całość podgrzewaj, dodając powoli mleko. Tutaj nadal pamiętamy o energicznym mieszaniu.

Tym sposobem, uzyskamy przepyszny sos beszamelowy. Jeśli okaże się zbyt gęsty, warto dodać jeszcze odrobinę mleka. Pamiętajmy, że idealna konsystencja to ta, która przypomina gęstszą śmietankę.

Jeśli sos jest już gotowy, możemy odłożyć naczynie na bok i doprawić je w końcu solą oraz pieprzem.

GramTV przedstawia:

Kiedy beszamel już ostygnie, czas dodać ser, jajka oraz natkę pietruszki.

Tak powstałą masę przelewamy do nasmarowanych masłem papilotek lub metalowej formy na babeczki.

Suflety pieczemy przez około 30 minut. Do zarumienienia.

Najlepiej podawać je tuż po wyciągnięciu z piekarnika, kiedy są jeszcze gorące!

To zdecydowanie danie dla każdego fana serowych potraw. Suflety są wyjątkowo popularne we Francji. Tam na każdym kroku możemy natknąć się na desery pod taką postacią, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je na wytrawnie. Słone wersje są równie dobre. My życzmy Wam smacznego i zachęcamy do odświeżenia Disneyowskich produkcji!

Komentarze
0



Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Napisz komentarz jako pierwszy!